0

Technológia

Dobrý ocot je produkt, ktorý sa vytvorí počas kvasenia a oxidácie z tekutiny s obsahom alkoholu alebo cukru. 

Plnohodnotné ovocné octy sú také octy, ktorých šťava sa získava z čerstvého ovocia. Tieto zachovávajú v sebe chuť, vôňu, arómu a farbu ovocia a zlučujú ich v hotovom octe. Tieto čisté ovocné octy sú vďaka šetrnej a tradičnej výrobe obzvlášť hodnotné pre ľudský organizmus, ich konzumácia je okrem toho zážitkom. 

Pri príprave octov sa využívajú najrôznejšie základné suroviny. Rmut, mušt, víno, jablko a iné druhy ovocia, vínny destilát, pivo, sherry, dokonca aj mliečna srvátka alebo ryža. Čím prírodnejší ocot sa vyrába, tým bohatší je na ostatné zložky, ktoré obsahuje v stopách. Prírodné, nefiltrované octy obsahujú pri pektínoch a druhotných rastlinných látkach v malom množstve aj vitamíny, minerálne látky a stopové prvky.  

Výroba

Tradičný výrobný postup a moderná technológia sa nevylučujú. Najmä pri výrobe octov sa kombinujú úspešne staré a nové výrobné postupy.  


Postupy výroby octov

Otvorené kvasenie 

Tento postup sa dnes zväčša využíva v domácnostiach alebo zastaralých závodoch. Tu dochádza ku kvaseniu octu vo viac-menej otvorenej nádrži, na povrchu tekutiny pláve tzv. octový zákvas (je to látka s charakterom huspeniny, ktorá sa vznáša na povrchu octu). Táto vrstva, ktorá pozostáva z kvasinkových a octových baktérií, spôsobuje veľmi dlhé a nie vždy úspešné kvasenie. Dôsledkom toho kvalita vznikajúceho octu nezodpovedá tej úrovne, ktorá je v predpisoch ohľadom dnes predávateľných octov. Hlavným problémom je, že nedosahujú ani zákonom predpísanú kyslosť 5%, čo má za výsledok opakované námietky a vysoké pokuty. Zároveň doba výroby, kým sa dosiahne potrebná úroveň kyslosti (medzi pol a jedným rokom) je pre výrobcu z hľadiska hospodárnosti nie veľmi zaujímavá. Napriek tomu je otvorené kvasenie dosť časté pri postupe Solera (zrenie sa koná následne v rôznych sudoch). 

Kruhové pumpovanie 

Pri tomto postupe sa ocot prečerpá cez triesky, oklasky alebo drevené mreže. Následne pumpovaním ho vetrajú, ocot týmto čiastočne dosiahne zákonom predpísanú hodnotu. Väčšinou má relatívne vysoký obsah esteru (preto má lepidlový zápach), popri tom je však kvôli použitiu upevňujúcich látok veľké nebezpečenstvo prítomnosti „parazitných húb“ v hotovom produkte. Ak sa tekutina ďalej vetrá, hovoríme o zdokonalenom postupe kruhového pumpovania.  

Submers – kvasenie pod vodou 

Postup kvasenia pod vodou vzniká baktériami udržovanými vo vznášaní a priebežne riadeným vetraním. Takto je umožnené regulovanie teploty a úplné riadenie výroby octu bez vzniku octového zákvasu. Podľa vetracieho systému možno rozdeliť zariadenia na veľké a malé. Veľké zariadenia vykonávajú vetranie turbínou, čo je iste rýchlejšie, ale kazí arómu, preto sa tento postup využíva najmä pri priemyselných zariadeniach.  

Malé zariadenia vetrajú podľa princípu Venturi systémom „zmenšenia vzduchu“, tento postup trvá trocha dlhšie, ale takto získaná aróma je dokonalá. Celkove pri oboch postupoch možno rátať s dobou premeny 30-60 hodín. Kvasenie pod vodou je základom technológie, preto ho nemôže odmietnuť ani jeden z moderných závodov na výrobu octu.
quality-trademark-vinegar-SK.png
Prečo Pödör?
minoseg.png
Prísne kontrolovaná kvalita
more
psp.png
Kde kúpiť?
more
kostolo.png
Bezplatná
ochutnávka
more
recipe.png
Recepty
more
Stante sa našim partnerom
a presvedčite sa o jedinečnom, garantovanom zdroji príjmov, ktorý funguje vo 24 hodinách v každý deň v týždni.
More

quality-sk.png
© Pödör Premium Oleje a Octy
100% prírodné, nefiltrované, za studena lisované prémium oleje a výnimočné octy
Prísnu sledovateľnosť kvality značky naznačuje výrobné číslo uvedené na etikete. 


Bez prídavných látok, neobsahuje arómy, ochucovače, konzervačné látky, umelé farbivá.

X Blízky
Nie ste členom klubu?
  • Registrujte sa teraz!
  • 5% zľava
  • z prvého nákupu
Po registrácií získate darček 2 ks bezplatnej degustačnej vzorky!
V nákupe môžete pokračovať na stránke . V registrácii môžete pokračovať na stránke .

Po kliknutí bude obsah košíka vymazaný.
Hamarosan átirányítjuk a kiválasztott oldalra...
Odporúčanie stránky e-mailom
X
Odporúčajte tento obsah rodinnému príslušníkovi, kolegovi, priateľovi, známemu.
Vyplňte formulár, potom stlačte tlačidlo odoslať e-mail!

Odosielateľ  
Meno a Priezvisko:
E-mail:
Adresát  
Meno a Priezvisko:
E-mail:
Predmet
Správa
Uvedené osobné údaje (e-mail, meno) použijeme iba počas odoslania tohto článku a v nijakej forme ich nezachováme.

Táto webová stránka používa cookies k zlepšeniu používateľskej skúsenosti. Používaním našej webovej stránky súhlasíte so všetkými súbormi cookie v súlade s našou politikou cookie.